Durabilitatea bijuteriilor depinde in primul rand de modul de curatare, dar si de locul in care le pastram pe termen lung. Bijuteriile nu sunt dificil de curatat si nici nu trebuie duse la bijutier de fiecare data cand vrei sa le redai stralucirea. Iata cum poti curata singur aurul si argintul!

De ce trebuie curatate bijuteriile?

La fel ca si in cazul hainelor, bijuteriile isi pierd stralucirea si se murdaresc de-a lungul timpului. Pentru curatarea lor nu este nevoie sa mergi la bijutier deoarece nu exista tehnici speciale de curatare, ci doar metode eficiente pe care le poti incerca singur acasa. Iata ce poti sa incerci:

Cum se curata bijuteriile din aur?

Bijuteriile din aur nu se pateaza de-a lungul timpului, insa isi pierd din stralucire si au nevoie de intretinere. Pentru curatare, bijuteriile se pot lasa la inmuiat pentru 30 de minute in apa calda cu sapun lichid, iar cu o periuta moale se indeparteaza depunerile de calcar si praful. Insa, exista si alte solutii de curatare pe care le poti incerca acasa. Iata cateva idei:

Curatarea aurului cu amoniac. O solutie eficienta pentru a reda stralucirea bijuteriilor este sa amesteci o parte de amoniac cu sase parti de apa. Lasa bijuteriile in acest amestec pentru aproximativ un minut, dupa care clateste si curata fiecare piesa in parte. Nu este recomandat sa lasi la inmuiat bijuteriile prea mult timp in acest amestec deoarece aurul ar putea inegri.

Curatarea aurului cu bicarbonat. Amesteca o cantitate mica de apa calda, putina sare si bicarbonat de sodiu. Ingredientele te vor ajuta sa redai bijuteriilor culoarea initiala, fara sa le deteiorezi sau sa le zgarii.

Curatarea aurului cu otet. Pune bijuteriile din aur intr-un bol cu otet si lasa-le timp de 20-30 de minute la inmuiat. Dupa acest timp, curata-le cu o periuta moale de dinti, clateste-le si usuca-le cu o carpa moale.

Pentru a evita innegrirea bijuteriilor este recomandat ca acestea sa fie curatate cat de des este posbil cu apa si cu sapun. In caz contrar, curatarea acestora va fi cu mult mai dificil de facut.

Cum se curata bijuteriile cu pietre pretioasa?

In cazul bijuteriilor cu pietre pretioase, curatarea trebuie atent facuta pentru a nu zgaria pietrele. Daca pietrele pretioase sunt transparente precum diamantele, cristalele sau rubinele, atunci acestea se curata cu apa calda si sapun lichid ori detergent de vase. Bijuteriile se lasa la inmuiat pentru 20 de minute, iar ulterior se limpezesc si se sterg cu o carpa moale.

In cazul bijuteriilor cu pietre opace precum turcoazul sau onixul, curatarea nu trebuie facuta cu produse chimice deoarece pietrele pretioase pot absorbi substantele si isi pot pierde din culoare si stralucire.

Cum se curata bijuteriile din argint?

Din nefericire, spre deosebire de aur, bijuteriile din argint pot capata cu trecerea timpului o culoare usor galbuie sau chiar neagra, din cauza reactiilor chimice dintre metal si pH-ul pielii. Pentru a reda culoarea bijuteriilor poti incerca urmatoarele variante:

Curatarea argintului cu pasta de dinti. Una dintre solutiile ieftine si la indemana oricui, pasta de dinti poate indeparta impuritatile formate pe bijuteriile din argint reusind sa redea stralucirea acestora. Lasa bijuteriile la inmuiat in apa calda timp de 30 de minute, dupa care curata-le cu o periuta moale si putina pasta de dinti.

Curatarea argintului cu apa si sare. Tot pentru dizolvarea impuritatilor si a rezidurilor este recomandat sa folosesti sare de bucatarie sau sare de mare, pe care sa o dizolvi in apa impreuna cu bijuteriile. Lasi totul timp de 20 de minute si dupa cureti cu periuta de inti si stergi cu o carpa moale.

Asadar, curatarea bijuteriilor din aur si argint nu este deloc o misiune dificila. Insa, pentru mentinerea frumusetii si stralucirii bijuteriilor pe termen lung este indicat ca procesul de curatare sa fie facut in mod frecvent.